Linux Sunucu Tmp Klasörü Nedir? Nasıl Boşaltılır?

Tmp Klasörü Nedir?

Tmp klasörü, diğer adıyla sunucumuzdaki tmp dizini kullandığımız script ve kontrol paneli dosyalarından oluşan geçici dosyaların yazılıp tutulduğu önemli bir yerdir. Kb ölçü değerinden değerlendirilen dosya parçacıklarından oluşsa da zamanla kullanıla kullanıla çok yer kaplayıp şişebilir ve sistemin stabil çalışmasına olumsuz etki edebilir, yavaşlatabilir.

Yine de bu klasörün aslında önemli dosyalar barındırdığını ve silme/boşaltma sonrasında ciddi hatalar alınabilecğeini bilmenizde fayda görüyoruz. Bu sebeple mutlaka Linux sistemlerinde ve sunucu yönetiminde uzman bir kişinin desteği ile bu işlemi yapmanızı öneriyoruz. Her ne kadar bu önerimize kulak asacaklar olacaksa da biz yine de asmayanları da hesaba katarak Centos işletim sistemi yüklü bir sunucumuzun tmp klasörünü basit iki satır kodla nasıl silebileceğimizi anlatacağız.

Tmp Klasörünün İçi Nasıl Silinir? (Linux)

Hatırlatmamızda fayda var, kullandığımız bilgisayarlar windows işletim sistemi olduğunda onda da temp klasörü vardır. Bu anlatılanın ASLA onunla bir ilgisi yoktur. Yani windows işletim sistemli bir bilgisayarımızın yerel Temp klasörünü farklı şekilde temizliyoruz. Bu anlatılan Linux tabanlı Centos işletim sistemi içindir.

 

Sunucumuza ssh ile erişmemiz gerekmektedir. Putty programı aracılığı ile sunucunuza erişim sağladıktan sonra aşağıdaki komutları yazarak sunucunuzun tmp klasörünü boşaltmış olacaksınız. Üzerine bir de restart çektiğinizde tadından yenmeyecektir…


cd /tmp/
rm -rfv sess*

Burada şunu yapmış olduk, tmp klasörünün içindeki dosyalar “sess” ile oluştuğundan * ile tüm sessionları işaret ederek temizlemiş olduk.

 

Tmp Klasörü Ne Sıklıkla Boşaltılmalı?

Aslında bunun bir kesin bir cevabı yoktur. Yılda bir kez olabileceği gibi belki de hiç boşaltılmasına gerek kalmayabilir. Sunucunuzda aşırı yavaşlama, kasma, takılma, disk kota problemi vb problemler başladı ise bu işlemi deneyebilirsiniz. Tabi ki başka sebepleri de olmuş olabilir (Enfekte vb.), bir uzmana danışarak destek alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir >>   Adsense Kodu Nereye Eklenir?

root@saglikligunlerdileriz

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Maalesef Spam Kontrolü