.htaccess Dosyası Nasıl Oluşturulur? www Yönlendirme Nasıl Olur?

Htaccess Dosyası Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Hypertext Access yani bilindik adıyla .htaccess dosyası web geliştiricilerin bir çok işine yarayan sessiz sakin ama çok fonksiyonlu bir dosyadır. Sunucu komutlarından bağımsız etkiyi mümkün kılan, bir sunucu tarafından desteklenen, dosya-dizin seviyesinde yapılandırma işlemlerine imkan veren bir dosyadır. Öyle bir dosyadır ki yanlış bir komutu asla affetmez web sitesini 500 hatasına düşürüverir.

.htaccess Dosyası Nasıl oluşturulur?

Bunun aslında birden fazla yolu mevcut. Winrar ile yapılan şekli de vardır, bir text editör aracılığı ile de… Eski bir projeden kopyalanıp içi silinerek yeniden kullanılan şekli de. (Bu metot webmasterler tarafından en tercih edilen metotdur)

Yazımızda en kolay şekli ile bir text editör (IDE) yardımıyla .htaccess oluşturmayı tarif edeceğiz. Kullanacağımız text editörü Sublimetext3 olup ilk yapmamız gereken yeni bir dosya açmak ve içine .htaccess yazıp kaydetmek, sonrasında uzantısı olmadığına dikkat etmek ve en önemlisi kelime başına sadece bir nokta (.) koyarak kaydetmemizdir.

 

 

Resimde de görüldüğü üzere yapmamız gereken sadece budur. Bilmemiz gereken bir şey daha, bu dosya masaüstünüzde görünmeyebilir/çalışmayabilir. Sunucu bazlı komut algıladığından ve bir backend dosyası olduğundan ötürü çalışacağı yer bir server/sunucu ortamıdır. (Localhost’da başarıyla çalışır)

 

 

.htaccess Dosyası ile Neler Yapılabilir?

  • SEO uyumlu sef linkler,
  • WWW yönlendirme,
  • Dosyaları gizleme,
  • IP engelleme,
  • Domain yönlendirme,
  • Hata sayfalarını oluşturabilme yapabileceğiniz şeylerden sadece bir kaç tanesi…

.htaccess İle www Yönlendirme Nasıl Yapılır?

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.siteniz\.com
RewriteRule (.*) http://www.siteniz.com/$1 [R=301,L]

Evet kodlarımız bu kadar. Görüldüğü üzere web sitemize nereden trafik gelirse gelsin artık her gelen ziyaretçi www.siteniz.com olarak gelecektir. Bu arada .htaccess dosyasında yorum satırı yazarken # işaretinin kullanıldığını da hatırlatalım. (O satırı okumaz, ölü satır olarak kabul eder.)

İlginizi Çekebilir >>   Muhteşem Bir Online Video Editleme Platformu

Örnek: #DirectoryIndex  intro.html

 

 

 

 

1 yorum

  1. Javacreateman

    Teşekkürler, ayrıca bu dosyada bi hatalı kod yazımıda olursa site açılmaZ????

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Maalesef Spam Kontrolü