Hes Kodu Kontrolü Hatası
Pandemi şartlarının getirdiği korku ve panikle birlikte alel acele çözüm bulunan yolcu taşıma işlemleri ve sistemlerinde maalesef yazılımsal hatalar yakamızı bırakmamaya devam ediyor. Virüsün başlangıcından günümüze 2,5 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen birçok uygulama, otomasyon sistemi ve web sitesinde alt tarafı hes kodu sorgulatma adımına geldiğimzide bir sonraki adıma geçebiliyorsak ne mutlu bize…
HES kodu kontrolu yapılamadı. Lütfen tekrar deneyin!
Uçak bileti alırken, otobüs bileti alırken veya kamuya ait bir web sitesinde sonraki adıma geçerken karşımıza otomatik olarak hes kodu giriş ekranı gelmekte. Bizler de Hayat Eve Sığar uygulamaızdan edindiğimiz ve süresinin daha çoook olduğuna emin olduğumuz geçerli hes kodumuzu girmeye başlıyoruz. Fakat o da ney, bir hata penceresi karşımıza bir dikiliyor ve bir türlü gitmiyor. Kimden destek alacağız, kime soracağız orası da ayrı bir muamma.
Bu yazımızda bizim de otobüs bileti alırken bizzat başımıza gelen bir konuyu ve çözümünü yazarak sizlerle paylaşmak istedik. Bir otobüs, uçak firmasından bilet alırken ödeme adımına geçmeden, yazılımcıların oluşturduğu algoritma uyarınca HES kodu girme adımına ulaştık. Güzel, peki hes kodumuzu Sağlık Bakanlığının bize verdiği şekilde girdik, (arası tireli) olmadı… Arada tireleri kaldırdık olmadı, küçük harf girdik olmadı, hepsini büyük girdik yine olmadı…
Aldığımız hatalar barizdi… Mutlaka biryerlerde bir yanlış var ama nerede diye düşündük.
HES kodu doğrulamanız yapılamadı! Lütfen tekrar deneyin!
Çözümü:
Evet değerli okurlar, api sistemi ile algoritmada yerini alan hes kodu sorgulamasında bizlerin karşılaştığı hata şuydu: Yazılımcı kod sorgusunu arada tire yerine boşluklu bir şekilde tanımlamış. Yani örneğin, NFY6-TT8-P25 yerine NFY6 TT8 P25 tanımlamış, bu şekilde son denememizde tutturduk. Eğer ilgili bakanlık bu kodun API sistemi ile kullanımında tireli / boşluklu / bitişik gibi kullanımına dair bir standartlık getirmiş olsaydı ve ilk günlerden beri alel acele karmaşık tanımlanmasına izin vermemiş olsaydı, ilgili firmaların yazılım departmanları da o standartlarda tanımlama yapmış olsaydı bu sorunları yaşamamış olacaktık. Hep deriz ya hani, başarı detayda saklıdır diye…
Siz de şuan bu yazıyı okuyorsanız mutlaka bilet alırken benzer bir sorunu yaşamaktasınız demektir. Umarım yazımız sorununuza bir çözüm olmuştur…